Seneste nyheder

Fremtidens beredskab
11. december 2024
Læs nyhed
Tillidsmandsweekend d. 2 + 3 november 2024
01. oktober 2024
Læs nyhed
Udsættelse af ændrede regler om hviletid og fridøgn, på dele af beredskabsområdet
08. juli 2024
Læs nyhed
Se alle nyheder

Er PFOS farligt for brandfolk

29. september 2021

PFOS eller Perfluoroctansulfonsyre og brugen af PFOS ibrandskum stoppede for mange år siden, da myndighederne blev bevist om, hvilken indvirkning det har på planter og dyr.

PFOS-forbindelserne er uønskede, fordi de er svært nedbrydelige i naturen (er persistente), ophobes i fødekæden (er bioakkumulerende), er giftige over for mennesker og dyr og kan transporteres over lange afstande.

Brandmænd er eksponeret for potentielt titusindvis af kemiske forbindelser. PFOS er tidligere målt i øgede niveauer hos brandfolk, men de udgør ikke en almindelig eksponering og er langt fra lige så farlige, som mange af de øvrige stoffer, som brandfolk omgiver sig med.

Idet de store mængder af PFOS er udfaset for mange år siden, ligger brandmændenes udsættelse for PFOS mange år tilbage. Da halveringstiden for PFOS typisk er 3-5 år, giver det ikke mening nu at måle PFOS i blodet på brandmænd medmindre, det er som en del af forskning.

Er du bekymret for at have fået helbredspåvirkning ved at have været udsat for fluorstoffer, anbefales det at drøfte det med egen læge. Egen læge kan tjekke almindelige blodprøver i form af kolesteroltal og fedtstoffer, stofskiftetal, levertal, nyretal og langtidsblodsukker samt måling af blodtrykket.

Hvis de tal er påvirket, behøver det ikke skyldes fluorstoffer (da fx forhøjet kolesterol er hyppigt i befolkningen), men til gengæld er det alle ting, som kan behandles /skal følges.

Så derfor; LFDB anbefaler IKKE at brandfolk generelt skal undersøges for PFOS i blodet, men det er selvfølgelig op til den enkelte at kontakte egen læge hvis man er bekymret.

Kilde; Miljøstyrelsen og Slagelse kommune miljøafdeling.